Sfârșit de 2022. Progrese și provocări.
Dragii noștri,
Dorim să vă reținem doar câteva momente pentru lecturarea acestei scrisori și să vă relatăm pe scurt, cele mai importante progrese pe care le-am făcut în anul care s-a scurs și ce provocări ne stau înainte.
De la bun început, vă rog să primiți mulțumirile familiei noastre pentru că ne-ați fost aproape și în anul 2022, iar progresele deosebite pe care copila noastră le-a făcut vi se datorează în cea mai mare parte. Fără suportul financiar pe care ni l-ați oferit cu inimă bună și speranță, nu am fi reușit.
Vă mulțumim cu toată inima!
Ne-am străduit cu toate puterile omenești și supraomenești să ne ajutăm fetița să aibă o copilărie cât mai aproape de normalitate (copila noastră are o boală cromozomială rară: sindrom de deleție 18Q, pentru cine nu ne cunoaște încă), iar progrese la care nici nu îndrăzneam să visăm și despre care medicii ne sfătuiau să nu ne facem speranțe, le privim acum cu ochii înlăcrimați de recunoștință.
Unul dintre progresele imense este că Bianca reușește să meargă astăzi în medie 2500 de pași ținută de mânuță, astfel că pentru plimbările din apropierea casei nu mai suntem nevoiți să folosim căruciorul special. Îl luăm însă dacă mergem la cumpărături sau pe distanțe mai mari.
O altă veste pe care v-o aducem cu bucurie este că, începând din acest an, Bianca merge la școală! Cine s-ar fi gândit vreodată în anii ce au trecut că vom putea și noi să ne ducem copilul la școală ca orice familie normală? Este o școală specială, la care mergem trei zile pe săptămână, trei ore pe zi. Personalul didactic este tânăr, empatic, implicat și domnișoarele profesoare își doresc să le ofere cât mai mult copiilor. Au activități foarte interesante de socializare și prezentări educaționale adaptate nevoilor acestor copii. Faptul că fetița noastră interacționează cu alți copii asemenea ei, simte apartenența la un grup (li se organizează zilele de naștere, alte zile naționale de sărbătoare, se fac festivități speciale pentru ei) și dezvoltă o rutină a mersului la școală, este un imens pas înainte. Școala face parte din sistemul de învățământ public, iar resursele sunt limitate, astfel că în programul de școală Bianca beneficiază doar de o singură oră de terapie individuală pe săptămână și o oră de kinetoterapie pe săptămână. Este extrem de puțin față de nevoile acestor copii, dar noi luptăm pentru a-i asigura în privat terapiile complete și ne concentrăm atenția pe toate lucrurile pozitive pe care această școală le aduce.
Tot în anul 2022, datorită dumneavoastră, am fost pentru prima dată la o evaluare optometrie comportamentală – terapia vederii, specialistul în optometrie comportamentală face o evaluare completă a sistemului vizual, stabilește nu doar faptul că persoana vede ci și cum vede – adică funcțiile vederii, iar apoi recomandă terapia vizuală potrivită, activități senzorial motorii și educaționale care întăresc controlul ocular motor, coordonarea mănă ochi etc. Bianca ar trebui să meargă măcar de 2 ori pe an la acest tip de evaluare.
Abordarea terapeutică a unui copil cu boală rară necesită colaborarea mai multor profesioniști: genetician, pediatru, neurolog, psihiatru, psiholog, oftalmolog, orl-ist, cardiolog, nefrolog, endocrinolog, dietetician, kinetoterapeut. Acești copii au nevoie de kinetoterapie, stimulare cognitivă, logopedie și măsuri speciale de alimentație și prevenire a afecțiunilor asociate.
Credem și milităm pentru transparență, sinceritate, omenie și întotdeauna v-am informat cu drag despre modul în care folosim banii cu care ne ajutați.
În acest sens, permiteți-ne ca și la finalul acestui an să vă redăm principalele terapii și consultații pe care le vom continua pentru Bianca pentru a o ajuta să meargă singură pe distanțe mai lungi, de asemenea să reușească să-și exprime nevoile minime ca cele de foame, sete, durere, oboseală și pentru a-i îmbunătăți calitatea vieții și a-i crește speranța de viață.
Privim spre 2023 cu optimism și ne rugăm să avem sănătate și energie să ne putem implica cel puțin la fel de intens ca până acum în tot ce înseamnă îngrijirea copilului nostru.
Noi, ca părinți, facem tot ce ține de noi și, uneori, dincolo de forțele noastre umane și nu încetăm să mulțumim și să ne minunăm pentru toate progresele pe care copilul nostru le-a făcut.
Dacă simțiți să vă alăturați cauzei noastre, vă mulțumim din suflet și vă invităm să ne contactați.
Ne puteți susține astfel:
Vă mulțumim pentru răbdarea lecturării acestei scrisori.
Vă mulțumim anticipat pentru susținerea dumneavoastră.
Vă dorim, tuturor, sărbători cu sănătate, liniște și iubire!
Cu prețuire,
Bianca, Aura și Elvis Roșca
Asociația Bianca Ofelia
0763 914 526