Ianuarie 2020

Cum începi un nou an?

După ce au trecut sărbătorile cu tradițiile și urările  de bine și cu speranța că anul cel nou va fi mai bun decât cel care tocmai a trecut, ce faci? Faci planuri noi sau le continui pe cele începute în anul precedent.

Planuri despre ce? Despre cine? Pentru cine? Vreunul din planuri te include și pe tine? Va fi acesta anul în care, în sfârșit, începi să te accepți așa cum ești, să te prețuiești cum meriți și să iubești fiecare clipă cu tine însăți?

Am intrat în 2020 cu dureri mari de stomac. Nu, fiți pe pace, nu de la prea multe sarmale ori salată de boeuf. Ci dureri generate de stres, stres care, dacă nu știați, se accentuează pe fondul unui stil de viață defectuos în ansamblu.

Da, e stres în jurul nostru. Fiecare trece prin situații diverse… Dar, dacă pe lângă stresul din mediu asupra căruia nu putem avea control, iți devii tu însuți un factor de stres, ce faci?! Asta e dureroasa realitate.

Noi ne suntem proprii noștri dușmani, înainte de-a ne fi cei din jur ori situațiile prin care trecem.

Cât timp ești funcțional, nu te vei lua în serios! Da, ești obosit, nervos, ai o gastrită și ceva dureri de cap, te mai înțeapă câteodată inima, dar nu o bagi în seamă, important este că ești funcțional, te poți trezi să pleci la muncă, încă poți schița niște zâmbete colegilor, te menții la suprafață cumva. Te ignori, te pui mereu pe orice loc, dar niciodată nu îți ești ție prioritate. Nu înțelegi că singurul mod autentic prin care îi poți iubi pe ceilalți și îi poți susține, este iubindu-te pe tine întâi.

O vei face, poate, când funcționalitatea va deveni din ce în ce mai redusă, când o boală va bătea amenințător la ușa ta. Atunci, te vei întreba: a meritat? NU! Nu merită să te autodistrugi pe altarul bunătății, al sacrificiului extrem pentru familie, pentru serviciu, pentru oameni. Prima și cea mai importantă datorie este față de tine! Familia are nevoie de tine sănătos, odihnit, relaxat, vesel.

Din fericire, stomacul meu este în proces de vindecare. Tratamentul bun pe care-l urmez și programul de schimbare a stilului de viață pe care l-am început alături de nutriționistul meu, vor repara ceea ce eu am permis în toți acești ani să se deterioreze.

Anul acesta, prieteni, vă invit să ne iubim mai mult și să ne stresăm mai puțin.

Prietenii apropiați știu cu câtă disperare și foc mă chinuiam la începutul fiecărui an să strâng acele formulare (vechile 2%) care ne ajută să continuăm terapiile fetiței. Nu vreți să știți cât stres este pe un părinte aflat în situația mea, să facă an de an sfânta cerșeală. Practic, așa începea fiecare an al meu, cu stres, agitație, teama că nu voi strânge suficiente formulare pentru a-mi ajuta fetița, cu nopți fără somn, cu plâns pe înfundate să nu te vadă nimeni în casă, cu o responsabilitate care te apasă și te distruge, aducându-te în pragul nebuniei.Anul acesta o iau de la capăt, dar vreau să fie altfel. Vreau să fac liniștită ce pot, cât pot și să las viața să-și urmeze firescul, fără să mai pun aceeași presiune pe mine, presiune care m-a adus de câteva ori la internare în spital în anii precedenți.

Avem, ca de fiecare dată, nevoie foarte mare de aceste formulare și vă solicit cu gând bun să ne susțineți în continuare. Progresele Biancăi sunt foarte mari. Terapeuți și medici, deopotrivă, le confirmă și se arată, totodată, surprinși de evoluția extraordinară a copilei noastre. Pe pagina de Facebook postăm frecvent fotografii și filmulețe din cadrul terapiilor susținute de dumneavoastră. Noi mergem înainte și vă invităm să continuăm călătoria asta împreună, dacă simțiți astfel.

Ce noutăți ne oferă legea anul acesta?

Păi 2% devine 3.5% din impozitul pe salariu/venit. Formularul ni se publică târziu, comparativ cu anii precedenți. Adică apare pe 21 ian. Asta nu e tot. Tot târziu aflăm de la știri că va trebui să depunem două formulare:

  • unul pentru perioada fiscala  ianuarie – martie 2019 pentru cota de 2% din impozitul anual datorat din salariu (venit) și
  • formularul cel nou  cu 3,5% perioada aprilie-decembrie 2019

Stați că nu am terminat. ☺ Se pare că, în scurt timp, va mai apărea un formular care îl va anula pe cel vechi.

Cam așa. Dar eu m-am setat pe #zenmood anul ăsta.  Trebuie să mi se vindece gastrita. Și așa zen, m-am alăturat petiției prin care se solicită să nu se mai schimbe formularul pentru că noi, părinții, deja le-am dat pe cele vechi oamenilor care ne susțin. E problema ANAF-ului să-și adapteze și îmbunătățească softurile potrivit cu noile calcule ale procentelor.

Oamenii ăștia care schimbă din pix legile, oare au văzut vreodată cum se întâmplă lucrurile la firul ierbii? Oare ei știu, așa, la modul concret cum facem noi strângerea acestor formulare și ce presupune toată tevatura asta? Și o facem pentru că depindem de ea! Nu e un job opțional. Pentru noi, acest ajutor e vital. În funcție de câți bani reușim să strângem, decidem frecvența și tipul terapiilor și al tratamentelor copilului.

Închei, povestindu-vă o situație recentă. Am sunat o prietenă, avocat de profesie, pentru a o întreba dacă dorește să o susțină pe Bianca și în acest an. Și mi-a spus că fetița ei a fost discriminată și abuzată emoțional în cadrul instituției unde are cursuri suplimentare (cursuri pentru care părinții plătesc) pentru că părinții ei nu direcționează 3.5% către instituția respectivă, ci au avut altă preferință. Din fericire, prietena mea este avocat și a știut cum să pună problema legal. Din păcate, fetița ei a trebuit să treacă prin această mizerie.

Cu siguranță nu este un caz singular. Poate că și la dvs este presiune să donați acest procent către un anumit ONG. E o junglă, fiecare încearcă să obțină fondurile cum poate, prin metode mai mult sau mai puțin etice. Rețineți că sunteți liberi să donați oricui vă îndeamnă inima la momentul respectiv. Nu vă lăsați manipulați.

Vă mulțumesc că m-ați citit! Vă mulțumesc enorm pentru că sunteți aici.

Zen cum sunt acum, visez la o masă maaaare cu toți cei care au contribuit de-a lungul anilor la evoluția minunată a copilei noastre.

 

Vă îmbrățișez,

 

Cu recunoștință,

 

Mama Buzurinei

sursă poză https://pixabay.com/ro/photos/pietre-dream-inspira-curaj-armonie-451329/