Noiembrie Nesupus/Nespus

Am scris, în filele de jurnal, din lunile anterioare, că ori de câte ori vom avea ocazia vom participa la diverse evenimente culturale și educative adaptate pentru copiii cu nevoi speciale.
Scopul acestor evenimente este acela de a-i familiariza pe copiii și tinerii tipici cu prezența copiilor și tinerilor cu nevoi speciale.
Într-o zi de weekend de noiembrie, ne-am pregătit să ieșim la plimbare. Bianca nu avea o zi prea buna. Deși nu poate să vorbească are comportamentul ei specific prin care ne transmite că nu se simte tocmai confortabil. Am bănuit că este un început de răceală, dar disconfortul ei s-a dovedit a fi de la burtica, o durere care nu-i dădea pace.
L-am rugat pe tati să ne ducă la Muzeul Național al Literaturii Române. Acolo urma să ne întâlnim cu prietenele noastre, Olga și mămica ei Ruxandra. Am fost invitate să participam la un atelier de lectură- un atelier special numit „Atelierul Nesupuselor”.
Oare ce înseamnă nesupusă? Nesupus/Nespus?! cum ar spune, noua mea prietenă, personajul principal, Rose Howard a cărei poveste am citit-o de curând. Rose este pasionată de omonime. Oare această pereche ar fi bună pentru colecția ei? Rose colecționează omonime.

La acest atelier special am ascultat povestea Ruxandrei, mama Olgăi, super-eroina care te cucerește prin sinceritate, devotament și inițiativă.
Povestea a fost citită de scriitoarea, Iulia Iordan. Uau! ce onoare am avut, să întâlnim la acest atelier o scriitoare adevărată!

S-au ridicat mai multe întrebări la care au fost încurajați să răspundă copiii: Cine este nesupusa din viață mea? Care a fost primul moment în care ați dat dovadă de nesupunere?
M-au impresionat și emoționat răspunsurile fetițelor care au participat. .
Nesupunerea în contextul atelierelor de lectură a poveștilor din volumul “Nesupusele”, nu se referă la răzvrătire, obrăznicie, nerespectarea regulilor, ci este o carte (primul volum) „100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă, un proiect care recuperează nume feminine românești din trecut sau prezent care lasă urme frumoase prin lume”.

Am încercat și eu să răspund la cele două întrebări enunțate mai devreme.
Cine este Nesupusa din viață mea? Sunt eu. Bianca. Mama mea. Bunica mea. Despre fiecare aș putea spune câte ceva. Cu siguranța cu toții avem în minte și purtăm în suflet pe cineva, care a dat dovadă de nesupunere în favoarea noastră.
Eu când am fost nesupusă ? Au fost multe situații în care am fost nesupusă, dar cea mai „recentă” a fost inițiativa de a publica (on-line) scrisoarea către autoritățile competente prin care le ceream în numele tuturor părinților de copii speciali (din sectorul nostru) să nu desființeze centrul pentru copiii cu dizabilități  “Samuel”. Din păcate nu am schimbat nimic, pentru că nu am știut din timp de această decizie.
Mă bucur că au fost femei, tinere și mature care s-au remarcat printre noi și cineva a avut inițiativa de a scrie poveștiile lor inspiraționale și „nesupunerea” lor a determinat schimbare în bine în viața cuiva.
Despre povești și povestiri adevărate „nesupuse și nespuse” poate vom mai auzi .

Gânduri, mamă de Buzurină

Despre volumul Nesupuselor găsiți informații aici www.nesupusele.ro
Despre scriitoarea Iulia Iordan http://www.iuliaiordan.ro
Despre prietenele mele http://supereroiprintrenoi.ro

sursa foto : pixabay.com/ro/